19 Ιουν, 2019

Εκεί που οι δρόμοι, τρομάζουν και η ανάσα κόβεται με μιας στη θέα των απόκρημνων βράχων δεσπόζει το Θαυματουργό μοναστήρι της Παναγίας της  Προυσιώτισσας, μόλις 36χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

  DSC2982

Η μοναδική δίοδος για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι. 

 Οι τολμηροί θα περάσουν τον πελώριο βράχο, με το δρόμο να είναι μονόδρομος και οι σφυγμοί να ανεβαίνουν στα ύψη. Και αφού περάσουν σώοι και αβλαβείς μπορεί να κάνουν και μια στάση για  να απαθανατίσουν το θέαμα. 

 Ο δρόμος για τον προορισμό άνοιξε.  Ένα μικρό εκκλησάκι μας καλωσορίζει...

 DSC2992

 Τα μάτια πέφτουν δίπλα ακριβώς από το εκκλησάκι, πάνω σ'ένα βράχο με πολλά κομποσχοίνια και τάματα. Μια σκάλα οδηγεί στο σημείο...στο σημείο που πέρασε η Παναγία και άφησε το αποτύπωμα της πάνω στο βράχο. Και που κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται με κατάνυξη τον ιερό αυτό τόπο για να προσκυνήσουν.

 DSC2989

 DSC3002

 

 Το ταξίδι για την Μονή του Προυσού συνεχίζεται για 10χλμ ακόμα. Φτάνοντας, αντικρίσαμε το μικρό χωριό με το μοναστήρι να βρίσκεται κυριολεκτικά στις ρίζες του. Το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Το μοναστήρι που είναι χτισμένο στον γκρεμό.

  DSC3006

 

 Στη σπηλιά, σ'ένα παρεκκλήσι φυλάσσεται η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Τεράστιες ουρές ανθρώπων  που θέλουν να προσκυνήσουν την εικόνα, σχηματίζονται μέχρι την είσοδο της Μονής. Τόσο μεγάλη η Χάρη της Παναγιάς, που μαζεύει κόσμο από όλη την Ελλάδα. Οικογένειες από μακρινά μέρη, πούλμαν αθλητικών ομάδων  και άλλοι πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τη Μονή για να πάρουν δύναμη και να ευχαριστήσουν με θερμή πίστη την Παναγία. 

 

 

  Η Φανέρωση της εικόνας στο σπήλαιο

 Το 829 μ.Χ., περίοδος της εικονομαχίας, ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεόφιλος προστάζει να κατέβουν όλες οι βυζαντινές εικόνες και να καούν. Ένα πλουσιόπαιδο αποφάσισε να σώσει την εικόνα της Παναγίας και τη φυγάδευσε στην Ελλάδα. Ο νέος αποκοιμήθηκε και η εικόνα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.Έπειτα από μερικά χρόνια, ο νέος ξαναβρήκε την εικόνα σε δύσβατο σημείο της ορεινής Ευρυτανίας, όμως για κακή του τύχη το ιερό κειμήλιο εξαφανίστηκε για δεύτερη φορά.


 Η αρχική του σκέψη ότι οι ντόπιοι την έκλεψαν, η αλήθεια έλαμψε όμως γρήγορα, εξαιτίας ενός οράματος.Ο νέος οραματίστηκε την Παναγία να του λέει πώς διάλεξε αυτό τον τόπο για να «γίνει το Σπίτι της» και εάν ήθελε μπορούσε και ο ίδιος να μείνει κοντά Της. Μαζί με έναν υπηρέτη του έχτισαν τον Οίκο της Παναγίας, στον τόπο που η ίδια τους υπέδειξε. Το σπήλαιο όπου «κρυβόταν» η εικόνα μέχρι να τους φανερωθεί, έγινε αργότερα η Μονή Προυσού, αντλώντας το όνομά της από τη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Προυσιώτισσας», και εκείνοι έγιναν οι πρώτοι μοναχοί. Ήταν πια, ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος.

 Πολλά είναι τα Θαύματα που έχουν συμβεί σε ανθρώπους. Ιστορίες εκ βαθέων ψυχής που όταν τις ακούς, η συγκίνηση δεν συγκρατείται. Και όταν βρεθείς μπροστά από το εικόνισμα της Παναγίας μια ανεξήγητη ζεστασιά αναβλύζει.  Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι το «σπίτι» της Παναγίας. 

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3