×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 355

29 Ιαν, 2020


Η εκλογή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν αποτελεί απλώς ''ενδο-οικογενειακό'' θέμα των Νεοδημοκρατών, στελεχών και οπαδών του κόμματος. Δεδομένου ότι κάθε Πρόεδρος της ΝΔ ειναι δυνάμει μελλοντικός Πρωθυπουργός της χώρας, μας αφορά όλους -λιγότερο ή περισσότερο βέβαια τον καθένα-.

 Από το να ''χρωματίζουμε'' όμως τους υποψήφιους ο καθένας μας με βάση τα συναισθήματά του ή άλλα υποκειμενικά-βιωματικά-τοπικιστικά κτλ. κριτήρια, ας τους συγκρίνουμε συνολικά στις πιο βασικές δεξιότητές τους, με ιεραρχία καταλληλότητας.

 

 

-Κατάλληλος για την ενότητα και τη σταθερότητα της ΝΔ και ''πιο Νεοδημοκράτης'': α. Μειμαράκης, β. Μητσοτάκης, γ. Τζιτζικώστας, δ. Γεωργιάδης.

 

-Κατάλληλος ως ''αντι-Τσίπρας'' (ως ικανός δηλαδή να αντιμετωπίσει τον Αλέξη Τσίπρα): α. Γεωργιάδης (με την έννοια ότι, λόγω της πολυλογίας και της γνωστής ατιθάσευτης ενέργειάς του, θα πιέζει συνεχώς τον Τσίπρα, με καθημερινές ..ύβρεις και αντιπολίτευση), β. Τζιτζικώστας, γ. Μητσοτάκης, δ. Μειμαράκης

 

-Κατάλληλος στο να φέρει ψηφους κι από άλλα κόμματα: α. Μητσοτάκης (από το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και από κεντρώους ή φιλελεύθερους σχηματισμούς), β. Τζιτζικώστας, γ. Μειμαράκης, δ. Γεωργιάδης (που, μπορεί μεν να φέρει  ''Δεξιούς'' από άλλα κόμματα στη ΝΔ, αλλά το όποιο κερδος του μηδενίζεται, αφού -λόγω του ότι ειναι στιγματισμένος και προσωπικά αλλά και ιδεολογικά - μπορεί να προκαλέσει και απώλεια ήδη υπαρχόντων ψηφοφόρων της ΝΔ σε μελλοντικές εκλογές.

 

-Πιο έμπειρος κοινοβουλευτικά: α. Μειμαράκης, β. Γεωργιάδης, γ. Μητσοτάκης, δ. Τζιτζικώστας.

 

-Πιο σαφής ιδεολογία και πολιτικό στίγμα: α. Μητσοτάκης, β. Γεωργιάδης, γ. Μειμαράκης, δ. Τζιτζικώστας

 

Πιο ''νέος'' (έστω, επιφανειακά, ως εικόνα): α. Τζιτζικώστας, β. Μητσοτάκης, γ. Γεωργιάδης, δ. Μειμαράκης

 

 

 

Συνολικά, προηγείται από όλα τα κριτήρια ο Μητσοτάκης (καθώς ειναι ο καταλληλότερος σε τρεις  κατηγορίες, δεύτερος σε δύο, και σε καμία τελευταίος), ενώ μετά ισοδυναμούν οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Έτσι κι αλλιώς όμως -κατά τη γνώμη μου- το πιο σημαντικό (στις παρούσες συνθήκες) κριτήριο για να επιλέξει ένας Νεοδημοκράτης ειναι το κριτήριο του ''ποιος θα φερει ψηφοφόρους από άλλα κόμματα'' (ώστε να αυξήσει τη δυναμική και τη διείσδυση της ΝΔ στην κοινωνία), και εκεί προηγειται ο Μητσοτακης, ενώ  ακολουθεί ο Τζιτζικώστας, έπειτα ο Μειμαράκης, και τέλος ο Άδωνις

Θεωρώ ότι τα κριτήρια που παρέθεσα, έστω εν συντομία, προσφέρουν μια επαρκή και σφαιρική σύγκριση των υποψηφίων στα πιο βασικά θέματα. Και θεωρώ ότι η πιο ''έξυπνη'' επιλογή που θα μπορούσε να κάνει ένας ψηφοφόρος της ΝΔ (προσέξτε, η πιο ''έξυπνη'' λέω, όχι ''η πιο καλή'', ''η πιο κακή'', ''η πιο έντιμη'' κτλ.) ειναι αυτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. ΚΑΙ συνολικά, αλλά ΚΑΙ με βάση το πιο σοβαρό κριτήριο, το ωφελιμιστικό, δηλαδή της ''διείσδυσης σε άλλους χώρους'' (καθώς ο εν λόγω ειναι ικανός να ''εξαερώσει'' φιλελεύθερα ή κεντρώα κόμματα, λόγω της εμφανούς -αντιλαικής βέβαια- ιδεολογίας του)

Ειναι προφανές πως υπάρχουν άτομα που θα ψηφίσουν τον Βαγγέλη Μειμαράκη επειδή το υποδεικνύει ο πυρήνας του Κώστα  Καραμανλή, ή επειδή τον θεωρούν ''πιο έντιμο Νεοδημοκράτη''. Ή πάλι άτομα που θα ψηφίσουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, επειδή ειναι Μακεδόνας συντοπίτης τους. Αυτα όμως ειναι αδύναμα συναισθηματικά κριτήρια, και όχι αντικειμενικές και έξυπνες επιλογές.

Η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές συσπείρωσε τους ψηφοφόρους της, αλλά δεν μπόρεσε να φέρει καινούριους (ή να επαναπατρίσει άλλους). Επομένως, η αύξηση της δυναμικής του κόμματος είναι ό,τι πρέπει να προσέξει ο μέσος οπαδός του κόμματος, αν θέλει να ελπίζει στην έλευση της ΝΔ στην εξουσία. Και, για να μην φανεί ότι ''υποστηρίζω'' κάτι συγκεκριμένο (ως ουδέτερος παρατηρητής), να πω πως, ακόμη κι αν ψήφιζα ΝΔ, δεν θα μου ήταν αρεστή η γενικότερη ιδεολογία του Μητσοτάκη, όμως θα καταλάβαινα ότι με καθαρά -ξαναλέω- ωφελιμιστικά κριτήρια θα ήταν ο καταλληλότερος από τους συνυποψήφιους. Φυσικά, εναπόκειται πάντα στον ψηφοφόρο να σταθμίσει τα πράγματα από τη δική του τελικά οπτική και να αποφασίσει. Για τη ΝΔ η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη, έτσι κι αλλιώς...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3