×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 355

29 Ιαν, 2020


Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου υπήρξαν σε συμβολικό επίπεδο κορυφαίας σημασίας. Μπορεί η Χούντα να μην έπεσε με το Πολυτεχνείο (ούτε βέβαια να έπεσε το.....1973 -όπως λέει το ανιστόρητο σύνθημα των διαδηλώσεων που υπονοεί πως ''η Χούντα τελείωσε το '73''-), αλλά η σημασία της Εξέγερσης υπήρξε -και ειναι πάντα- μεγάλη.

Αν, σε σχέση με τα εν λόγω γεγονότα, πρέπει κανείς να αντιπαραθέσει δύο σύνολα ανθρώπων, στο καθένα από τα οποία οφείλονται  εντελώς ξεχωριστά συναισθήματα εκ μέρους των νεότερων, αυτά συνοψίζονται στις παρακάτω διαπιστώσεις: 

-οφείλεται ασφαλώς τιμή μόνο σε όσους/ες αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για το Πολυτεχνείο: δηλαδή σε κάποιες χιλιάδες φοιτητών, αλλά και σε εργάτες και οικοδόμους που συμπαραστέκονταν στον αγώνα των πρώτων, εντός ή εκτός της Σχολής του Πολυτεχνείου.

-Τιμή βέβαι πρωτίστως οφείλεται  στους νεκρούς που υπήρξαν -πολλοί μάλιστα- έξω από τον χώρο της Σχολής, στους γυρω δρόμους: από τις σφαίρες της αδίστακτης Αστυνομίας αποκλειστικά, και όχι από τον στρατό. Να τονιστεί εδώ ότι, αν και ασφαλώς υπήρξαν τραυματίες εντός του χώρου της εξεγερμένης Σχολής, το πόρισμα Τσεβά το 1975 δεν ανέφερε νεκρό εκεί.

Αντίθετα τώρα, θα πρέπει να ντρέπονται

-όσοι  εκμεταλλεύτηκαν προς κομματική-πολιτική ''εξαργύρωση'' το γεγονός στη Μεταπολίτευση: τα γνωστά πρόσωπα δηλαδή που αναδείχθηκαν στην πολιτική-κοινοβουλευτική, αλλά και κάποια στη μιντιακή, ζωή, και πλούτισαν ή καρπώθηκαν τα οφέλη της κοινωνικής ανάδειξης, εκμεταλλευόμενοι απλώς την προκλητική επίδειξη της ''ετικέτας'' τους ως αγωνιστών του Πολυτεχνείου. 

-Παρόμοια όμως ντροπή θα πρέπει να αφορά και το σύνολο σχεδόν των τότε Ελλήνων πολιτών και πολιτικών, που επί μία επταετία  αναλωνόταν σε ανέξοδα ανέκδοτα και αστεισμούς για τους ανθρώπους-επιτελείς του Καθεστώτος, χωρίς να προβάλουν καμία ουσιαστική αντίδραση σε αυτο. Κάποιοι μάλιστα πολιτικοί και καλλιτέχνες μόνο εκ του ασφαλούς, εκτός Ελλάδας -στη γκλαμουριά των Παρισίων, την οποία οι εκεί διαμένοντες βάφτισαν....αυτοεξορία τους, λέει- ή με ανούσιες και ελάχιστου ρίσκου ενέργειες, που μάλλον εξαντλούνταν σε τυπικές-'politically correct'' στάσεις. 

Για όλους αυτούς, το Πολυτεχνείο αποτέλεσε το τέλειο ''συλλογικό άλλοθι'' (που τους προσφερθηκε από άλλους, χωρις να κανουν σχεδόν τίποτε), ώστε να κρύψουν τις ενοχές που θα έπρεπε να νιώθουν (ή όντως ένιωθαν) για το γεγονός ότι  δεν αντέδρασαν στη Χούντα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3