29 Ιαν, 2020


  Αν περιμένετε να παρεκκλίνω της θεματογραφίας μου και ν'ασχοληθώ εκτάκτως με τη σφαγή στο Παρίσι, δε θα το κάνω, κυρίως επειδή ό,τι συνέβη είναι δραματικά (και διόλου απρόσμενα) συνδεδεμένο με την προσφυγική κρίση, επομένως ό,τι θα διαβάσετε είναι απολύτως σχετικό.

  Σήμερα λέω να ξεκινήσω ως νέος Ξενοφών Ζολώτας: εκείνος προσπάθησε να βγάλει ένα λόγο μόνο με Αγγλικές λέξεις Ελληνικής προέλευσηςεγώ θα χρησιμοποιήσω τις πιο in λέξεις. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα ν'αφήσουμε τις ιδεοληψίες στην άκρη και ν'αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα με ρεαλισμό, όχι με στείρο λαϊκισμό. Για να πάψει το Αιγαίο να είναι νεκροταφείο ψυχών, θα πρέπει, παρά την κρίση και τα capital controls, να σκύψουμε με υπευθυνότητα και χωρίς εσωστρέφεια πάνω απ'τις αιτίες του προβλήματος. Πιο in δε γίνεται!

  Κατ'αρχάς, η κύρια μέριμνα ημών των Ελλήνων είναι για τους πρόσφυγες που έρχονται απ'τη Συρία κατά κύριο λόγο, και δευτερευόντως απ'το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτοί είναι "οι ψυχές που χάνονται στη θάλασσα κατά δεκάδες κάθε μέρα", "οι δυστυχισμένοι και ανήμποροι που προσπαθούν απεγνωσμένα να φτάσουν στη Γη της Επαγγελίας" (όπου υποννοείται το ‹‹...και άντε να τους αφήσετε να περάσουν για να τους ξεφορτωθούμε››!), κλπ, κλπ. Οι χιλιάδες που έρχονται απ'την Αφρική και κατακλύζουν τα Ιταλικά παράλια ήδη απ'το καλοκαίρι του '14 (ίσως και πιο πριν) είναι κάτι άλλο. Ε, ας ασχοληθεί κι ο Ρέντσι με κάτι—όλα εμείς θα τα κάνουμε;;;...

  [Παρεμπιπτόντως, όσοι πιστεύουν στις ψυχές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ψυχές είναι αθάνατες. Ξέρω, βέβαια, πως πρόκειται για σχήμα λόγου που υπάρχει και σ'άλλες γλώσσες, γι'αυτό μπορώ κάπως να καταλάβω το "ψυχές κινδυνεύουν" ή το "ψυχές χάνονται". Αλλά και "ψυχές πνίγονται";;;...]

  Με το που εντοπίζεται, λοιπόν, το σημείο έναρξης του προβλήματος, οι αιτίες του προβάλλουν πλέον καθαρότερες κι απ'το λευκό φορεματάκι της Shakira: ο Άσαντ και το ISIS. Και πώς μπορεί κάποιος να διαφωνήσει; Δεν ειν'αλήθεια ότι, εδώ και καιρό, κανένας σ'εκείνα τα μέρη δεν είναι ασφαλής απ'τους ψεκασμούς του Άσαντ και τις χατζάρες των τζιχαντιστών;

  Πάρτε τον Bashar al-Assad. Ο πατέρας του, ο Hafez al-Assad, κυβέρνησε τη Συρία απ'το 1970 ως το 2000. Έχοντας συμμετάσχει ήδη σε 2-3 πραξικοπήματα, έγινε εν τέλει ο απόλυτος αυτοκράτορας της Συρίας, εισάγοντας έως και στοιχεία προσωπικής λατρείας στην παγίωση του καθεστώτος του. Αν μαθαίναμε ότι ο Kim Jong-un έχει το πορτραίτο του στο δωμάτιό του, δε νομίζω ότι θα πέφταμε απ'τα σύννεφα...Και μετά έρχεται ο Bashar, διαδεχόμενος τον πατέρα του το 2000, κι επανεκλεγείς 2 ακόμα φορές, φυσικά χωρίς αντίπαλο. Το 2011, στο κύμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης αποφάσισε να απαντήσει με βία, κι από τότε στη Συρία μαίνεται ένας τρομακτικός εμφύλιος πόλεμος....Απ'το 2011 έως σήμερα....Το Γενάρη που μας έρχεται συμπληρώνουμε 5 χρόνια....Μπράβο του όμως, το ξέρει καλά το παιχνίδι (κι ας φαίνεται από χιλιόμετρα ότι πρέπει να είναι "μειωμένης ευθύνης"). Αμ'δε ρώταγε κι ο Μιλόσεβιτς πώς γίνονται αυτά τα πράγματα σωστά και παστρικά; Δεν πρόλαβε να κάνει τα δικά του στη Γιουγκοσλαβία, και σε χρόνο μηδέν βρέθηκε να καταζητείται μέχρι κι απ'το ΣΔΟΕ!!!

  Πιο ενδιαφέρον έχει το ISIS. Δε θα συνοψίσω όμως την ιστορία του. Άλλωστε, αυτά που κάνουν τα πρωτοπαλίκαρά του φτάνουν και περισσεύουν ώστε να καταλάβει κανείς πού το πάει. Θα σας πω όμως κάποια πράγματα σχετικά με την ονομασία του. Διότι οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως ISIS, δεν είμαι όμως σίγουρος αν γνωρίζουν και την εναλλακτική ονομασία ISIL.

  ISIS είναι το ακρωνύμιο των Αγγλικών λέξεων "Islamic State of Iraq and Syria", δηλαδή "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας". Περισσότερες διευκρινίσεις περιττεύουν, καθώς είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι αυτοί οραματίζονται τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Χαλιφάτου στα συγκεκριμένα εδάφη (γι'αρχή). Τι είναι όμως ISIL; Πρόκειται για το, επίσης Αγγλικό, ακρωνύμιο-μετάφραση της Αραβικής ονομασίας που εκείνοι χρησιμοποιούν, και συγκεκριμένα "Islamic State of Iraq and the Levant", δηλαδή, επί το Ελληνικότερον, "...του Λεβάντε". Με άλλα λόγια, εκεί που άλλοι χρησιμοποιούν ονομασίες όπως Al Queda=Η Βάση/Το Θεμέλιο, ή Hezbollah=Το Κόμμα του Αλλάχ, αυτοί αναφέρονται στο Λεβάντε! Κι εδώ αρχίζει το ενδιαφέρον του πράγματος.

  Διότι, είτε δεχτούμε ότι αυτή είναι μια μετάφραση που θα ενέκριναν οι τύποι αυτοί, είτε προσυπογράψουμε την άποψη που λέει ότι αυτή η Αγγλική απόδοση είναι ιστορικά ανακριβής, δηλαδή είτε δεχτούμε ότι κι οι ίδιοι υιοθετούν αυτό τον όρο είτε ότι ήταν άποψη/ιδέα των Δυτικών, σημασία έχει ότι στο "παιχνίδι" έχει μπει ο όρος "Λεβάντε". Και Levant=Λεβάντε=Ανατολή (σε ελεύθερη μετάφραση) είναι ο όρος που χρησιμοποιείτο, μεταξύ άλλων, για τα εδάφη που απετέλεσαν αντικείμενο σύγκρουσης μεταξύ...Σταυροφόρων και Σαρακηνών! Αργότερα δε, στον 20ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε και για την επικυριαρχία των Γάλλων στη Συρία και το Λίβανο μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο...

  Τι παράξενες συνήθειες αποκτά ο κόσμος τελικά! Και μάλιστα εν μία νυκτί! Μια ωραία πρωία λοιπόν, σε μια γωνιά του πλανήτη που, κακά τα ψέματα, ανέκαθεν μαστιζόταν απ'την προαιώνια διχόνοια των Αραβικών πληθυσμών, ένας μισοβλάκας-μισότρελος αποφάσισε να εξολοθρεύσει το μισό του πληθυσμό και συνεχίζει ακάθεκτος 5 χρόνια μετά, και μια απ'τις πάμπολλες εξτρεμιστικές ομάδες της περιοχής εν μέσω παραληρήματος αποφάσισε να εκδιώξει τους...Σταυροφόρους και να επανασυστήσει το...Λεβάντε!

 Μήπως τελικά αλλού είναι το πρόβλημα;...

 Η απάντηση στο Τρίτο (και τελευταίο) Μέρος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3