19 Δεκ, 2018

Η συνταγή της ημέρας είναι ένα γλυκό του σεφ της Τούρκικης πρεσβείας στο Βουκουρέστι από τον πρέσβη Μιχάλη Κοττάκη. Αξίζει να την δοκιμάσετε!!

Υλικά

Για το σάμαλι

  • ¾ φλ. Σιμιγδάλι χονδρό
  • ½ φλ. Βούτυρο
  • ½ φλ. Ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • ½ φλ. Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. Ζάχαρη
  • 1 λ. νερό
  • 2 κ.σ. γλυκόζη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλο

Εκτέλεση

  1. Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  2. Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και όταν διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους. Αφήνουμε το μίγμα να ομογενοποιηθεί και μεταφέρουμε σε μπολ.
  3. Πλένουμε το μίξερ και χτυπάμε σε αυτό τα ασπράδια με 1κ.σ. ζάχαρη μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
  4. Παράλληλα ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τα τριμμένα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους κρόκους. Ανακατεύουμε.
  5. Όταν γίνει η μαρέγκα τη μεταφέρουμε και αυτή στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 23cmκαι ρίχνουμε το μίγμα μας σε αυτό.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180Cγια 30 λεπτά περίπου.
  8. Όταν ψηθεί αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Για το σιρόπι.

  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο κρύο σάμαλι και ξαναψήνουμε το γλυκό στους 180Cγια άλλα 8 λεπτά.

Tip: Τα σιροπιαστά γλυκά είναι καλύτερα να τα αφήνουμε μία νύχτα εκτός ψυγείου να τραβήξουν το σιρόπι καλά και να τα σερβίρουμε την επομένη.

Συνδυάζονται εξαιρετικά με παγωτό.

Καλή όρεξη!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3