26 Ιαν, 2020

Της Σέβη Ορφανίδη

Χρόνια ακούμε από ψυχολόγους και άλλες τηλεπερσόνες ότι η επιτυχία έχει σχέση με την αυτοπεποίθηση και με το πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου.

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως , πώς αποκτάται και αν υπόκειται σε εγωιστικά συμπλέγματα ή επιφέρει διαστροφές στον ψυχικό κόσμο με το λάθος χειρισμό ; Σε τελευταίο στάδιο, ισχύει πάντοτε ή νομίζουμε ότι είναι οργανικό μέσο στη διαχείρηση της προσωπικότητας αυτού που το επιδιώκει;

Πολλά τα ερωτηματικά , αλλά δε χρειάζεται και τόση ανάλυση , ούτε τόσα λόγια σχετικά με το πώς σκέφτεται ο διπλανός και πώς το αντιμετωπίζει.Αλλωστε , πόσο μας ενδιαφέρει ο ξεχασμένος συνάνθρωπος; Ισως ‘πάλιωσαν’ οι λέξεις ή έπεσε σκότος στις ψυχές, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όποτε το θέλουμε εμείς!Το σχολείο έπρεπε να παίζει το μέγιστο ρόλο σε αυτή τη διαπαιδαγώγηση,όμως εδώ και χρόνια η εκπαίδευση ακολουθεί την αποσάθρωση της ελληνικής πολιτείας. Η γνωστή τριλογία , ψέμα κλεφτιά , αλαζονεία!

Τα παραπάνω δίνουν μια ψεύτικη αυτοπεποίθηση.Αντίθετα , το πιο δυνατό σημείο για να αποκτήσει κάποιος αυτή την αρετή είναι να γνωρίσει την ιστορία του τόπου του , να στηρίζεται στην παράδοση και να τη συνεχίζει!Τόσο σοφία από το παρελθόν, δε μπορεί να πάει χαμένη!Και εμείς οι έλληνες ,έχουμε την πιο πλούσια λαογραφία!Δεν υπάρχει παρόν και μέλλον χωρίς ρίζες.Με τη γνώση του παρελθόντος ,μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο παρόν και να ατενίσουμε το μέλλον.

Δεν εννοώ , δηλαδή , να εμμένει κανείς σε δεισιδαιμονίες, προλήψεις και κοινωνικές ετικέτες. Η αυτοπεποίθηση στηρίζεται στην αυτογνωσία και υποδηλώνει το χειρισμό του εαυτού σου.Οχι μια προσπάθεια να υποκριθείς ότι είσαι εσύ, αυτό κι οι ηθοποιοί το απεύχονται!Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και να μη σε νοιάζει τι λεν οι άλλοι για σενα!

Αλλωστε πολλά άτομα ανάμεσά μας , δε θέλουν να αλλάξουν και αρέσκονται σε μία κακεντρέχεια που τους διακατέχει ολοκληρωτικά! Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ δύσκολο να προσφέρουν κοινωνικό έργο στη μικρή ζωή τους!Γι αυτό και δεν πρέπει να θλιβόμαστε από τα σχόλιά τους !Κάνε φίλο τον εαυτό σου και μην τον βασανίζεις! Ετσι κι αλλιώς ζούμε όλοι μαζί στον ίδιο κόσμο. Η αδικία δεν έλειψε απ ΄αυτόν τον κόσμο!

 Παρ ΄όλ΄αυτά , ισχύει το ΄΄ κάν το για σένα΄΄ ή πρέπει να υπολογίζουμε και τους άλλους;Πιστεύω ότι η ζωή μας έχει απόλυτη σχέση με τα άλλα πρόσωπα. Δε ζούμε μόνοι μας! Οσο ο άνθρωπος είναι εν ζωή , πρέπει να γίνεται καλύτερος, γιατί όταν θα φύγει από δω , δε θα χει την ευκαιρία ν ΄αλλάξει κάτι, ούτε κι αν τον τιμήσουν θα το ενστερνιστεί!

 Τα πράγματα είναι απλά , αρκεί να θες ν΄αλλάξεις Τη γνώση μπορεί κάποιος να την αποκτήσει , όχι μόνο από τη διδασκαλία , αλλά κι απ΄την εμπειρία της ζωής , την προσωπική έρευνα και τη μίμηση σπουδαίων ατόμων. Σε αυτό το μεταίχμιο της αλλαγής συντελείται μια μαγεία και βλέπεις την αλήθεια!Σα να υπήρχε ένας άλλος άνθρωπος μέσα σου και να μη τον είχες γνωρίσει!

Δε λέω ότι πρέπει να επιδείξεις ή να αποδείξεις ότι είσαι εσύ, αλλά να ζεις για σένα ,χωρίς να εξαρτάσαι απ΄τις ΄λερναίες ύδρες΄ της μόδας που μας επιτάσσουν!

 Μην ξεχνάς ότι ένα άτομο με λιγότερη αυτοπεποίθηση , δέχεται και περισσότερο “bullying”. Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με την καθαρότητα του πνεύματος, και να έχεις αποσαφηνίσει όσο το δυνατόν πιο πολύ την έννοια της ύπαρξή σου! Το πνεύμα έχει σχέση με την άυλη ψυχή και όχι τόσο με τη λειτουργία της λογικής! Τα συναισθήματά μας μπορούμε να τα ελέγξουμε, αλλά η θέληση της καρδιάς μας να κάνουμε αυτό που αγαπάμε δεν παλεύεται ,με συνέπεια ο άνθρωπος να αρρωσταίνει ψυχικά και σωματικά.Τέλος, ο θησαυρός της γνώσης βρίσκεται μέσα σου και οφείλεις να τον ανακαλύψεις!

Οι άνθρωποι συνηθίζουν να βλέπουν το αγκάθι του διπλανού τους και όχι το δοκάρι που έχει μπει στο μάτι τους. Κάποιες φορές , το μυρμήγκι βρίσκεται στη θέση να σώσει το λιοντάρι , γι αυτό και μια καμήλα μπαίνει από μια βελονότρυπα ευκολότερα από έναν πλούσιο που δεν αντέχει στην ιδέα να χάσει τα πλούτη του.

Αρα , λοιπόν, μην κατακρίνεις και μη συγχύζεσαι . Εχε το σκοπό σου να γίνεις εσύ καλύτερος , γιατί η εκδίκηση επιφέρει παραπάνω προβλήματα!Η αυτοπεποίθηση είναι ο αυτοσεβασμός και ο σεβασμός στους άλλους , είναι να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα από τις σχέσεις σου με τους συνανθρώπους , αλλιώς δε θα τον γνωρίσεις ποτέ!

Χρειάζεται ένα άλμα ψυχής για να υπερβείς τα εμπόδια και να μη τα αφήσεις να σε ψυχοραγούν!Μην υπερτιμάς και μην υποτιμάς τους ανθρώπους . Θα έρθει η κρίση για τον καθένα μας κάποια στιγμή από κάτι ανώτερο και υπερφυσικό. Δείξε συγκατάβαση και μη φοβάσαι . Όταν βλέπεις κάτι στραβό, εσύ στάσου πιο ψηλά κι άλλαξε πρώτα τον εαυτό σου. Η ηθική δεν έβλαψε κανέναν. Γι αυτό αν δεν έχεις βρει τον εαυτό σου, άρχισε να τον ψάχνεις! Νομίζω ότι βρίσκεται στην απλότητα, γιατί η ομορφιά κρύβεται εκεί! Κι όταν θα ρθει η ώρα η δύσκολη , η αυτοπεποίθηση θα σου δώσει ελπίδα! Και στάσιμος να μείνεις , η ζωή σου θα έχει νόημα!

ΜΟΙΡΑΣΟΥ τη ζωή, κι όχι μόνο τις κοινοποιήσεις στα μέσα δικτύωσης!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3