28 Φεβ, 2020

Και ενώ πια η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έχει αρχίσει, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποιος είναι τελικά ο πρωταγωνιστής αυτών των ημερών, που δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλειο, ή Αϊ-Βασίλη, τον χαριτωμένο παχουλό γέροντα που με το έλκηθρό του και τους ταράνδους του μοιράζει χαμογελαστός κάθε χρόνο δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.

Πολλά είναι τα ονόματά του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης: «Σάντα Κλάους» στην Αγγλία, «Πιερ Νοέλ» στη Γαλλία, «Βάιναχτσμαν» στη Γερμανία, «Χοτέισο» στην Ιαπωνία, «Μπάμπο Νατάλε» στην Ιταλία κ.ο.κ. 

Ωστόσο ως αρχή της μυθοπλασίας που συνοδεύει αυτή την τόσο συμπαθητική φιγούρα θα πρέπει να θεωρηθεί η μεγάλη μορφή του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου της Ορθοδοξίας ο οποίος έζησε στην Καππαδοκία, υπήρξε απίστευτα μορφωμένος και ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά θεμελίωσε την οργανωμένη φιλανθρωπία.

Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378 μ.Χ. και η επόμενη ημέρα, κατά την οποία έγινε η κηδεία του, 1η Ιανουαρίου του 379, έμεινε στην ορθόδοξη παράδοση ως ημέρα καλοτυχίας για τη χρονιά που έρχεται. Ήτανε μοιραίο λοιπόν ένας άνθρωπος που είχε αφειρωθεί στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο να ταυτιστεί και μετά θάνατον με την προσφορά.

Οπτικά όμως ο Αϊ-Βασίλης όπως τον ξέρουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την ασκητική μορφή του ψηλόλιγνου Μεγάλου Βασιλείου. Στην τωρινή του εικόνα συνετέλεσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, η... Coca-Cola. Στις διαφημίσεις της εταιρείας ο Αϊ-Βασίλης παρουσίαζε τα προϊόντα της φορώντας κόκκινη στολή για να παραπέμπει στο γνωστό αναψυκτικό, ενώ ο... διευρυμένος του σωματότυπος δήλωνε ευημερία και αφθονία.

Μετά την Coca Cola όμως η εικόνα του Αϊ-Βασίλη πέρασε από το φίλτρο της Βόρειας Ευρώπης. Οι βόρειοι λαοί πρόσθεσαν στον Άγιο στοιχεία της δικής τους παράδοσης (τάρανδοι, έλκηθρα, κάλτσες κτλ.) και τον ταύτισαν περισσότερο με τον Άγιο Νικόλαο (Santa Claus). Με τη νέα του εικόνα καθιερώθηκε πλέον ως Άγιος της Πρωτοχρονιάς που μοιράζει δώρα στα παιδιά, αλλά και ευχές στους μεγάλους για μια καλή χρονιά. Και εμείς οι Έλληνες με τη σειρά μας δεχθήκαμε τη νέα του εικόνα μέσω των καρτ ποστάλ που έστελναν οι Έλληνες που διέμεναν στο εξωτερικό, όπως και άλλα στοιχεία που ήρθαν από τη Βόρεια Ευρώπη (π.χ. το χριστουγεννιάτικο δέντρο αντί για το πατροπαράδοτο καραβάκι).

Όλα αυτά όμως μικρή σημασία έχουν μπροστά στο πραγματικό νόημα αυτών των γιορτών, που είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Ας έχουμε όλοι καλές γιορτές!                       

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ

  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2
  • 3